Biografia de

Manuel Bonmatí i Romaguera

Manuel Bonmatí i Romaguera (1903-1981) va ser un periodista, polític i banquer gironí.

Va comentar la carrera com a farmacèutic i després va fer-se corredor de comerç, una feina que va continguar fins a la seva jubilació l’any 1978.

Durant la Segona República Espanyola va militar en la Lliga de Catalunya. Va esdevenir regidor i més tard batlle de la ciutat de Girona. Al costat de la seva feina principal, feia d’articulista al Diari de Girona.

Va esdevenir regidor i més tard batlle de la ciutat de Girona. Al costat de la seva feina principal, feia d’articulista al Diari de Girona. Durant la dictadura franquista va escriure al diari del moviment «Los sitios» sota el nom de Tacito sobre temes econòmics i amb el pseudònim Gol a les pàgines esportives. També va escriure a «El Correo Catalan», va ser president de l’Associació de Premsa de Girona i l’any 1965 va crear el setmanari «Presència».

L’any 1965 va fer realitat un somni que va ser el de crear el setmanari Presència, vist com una alternativa més procatalana del diari Los Sitios, dins els límits restrets que la censura franquista li deixava. Tot i la màxima prudència i que a principis era escrit quasi completament en castellà, va tenir molts problemes amb l’administració de l’Estat. Era un projecte per més paradoxal que sembli on un emprenedor catòlic i més aviat de dretes, va fomentar pel seu catalanisme una publicació més aviat d’esquerres.

L’any 1981 va morir i el Club Rotary de Girona va instaurar el Premi Manuel Bonmatí que s’atorga cada any a un periodista benmereixent en l’àmbit del periodisme local. A més, la ciutat de Girona li va dedicar un carrer, el carrer Manel de Bonmatí i Romaguera.